Sú mladí, dynamickí a dúfajú, že aj trochu nápadití študenti FMK v Trnave. Barbora Šmidová, Lukáš Májek a Samuel Lukovič sa pred pár mesiacmi rozhodli zviditeľniť závážný, no napriek tomu málo riešený problém – nadmerné plytvanie potravinami.
Plytvanie potravinami je problém, ktorý má reálnu hodnotu a dotýka sa všetkých obyvateľov nášho malého Slovenska a v konečnom dôsledku, len málo kto o ňom vie. V našej krajine sa plytvá obrovským množstvom potravín. Hovoríme konkrétne o potravinách s dátumom minimálnej trvanlivosti. Ak by sme verejnosti položili otázku, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby, len málo ľudí by vedelo správne odpovedať.
Spotreba vs. trvanlivosť
Pod dátumom spotreby si môžeme predstaviť výrobok označený “formulkou“ spotrebujte do – čo vyjadruje dokedy je možné výrobok bezpečne skonzumovať. Bývajú ním označené hlavne čerstvé výrobky ako čerstvé mäso, mäsové výrobky, syry, jogurty a výrobky z rýb.
Dátum minimálnej trvanlivosti, čiže minimálna trvanlivosť do – predstavuje dokedy potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu a konzumácia takejto potraviny je úplne bezpečná aj po jej uplynutí. Ide o trvanlivé potraviny ako cestoviny, múka, ryža, cukrovinky, či nápoje.
Špecializované obchody a zvýhodnené ceny
Problémom je, že potravinové reťazce na Slovensku majú zakázané predávať výrobky po dátume minimálnej trvanlivosti, no môžu (ale nemusia!) ich darovať na charitatívne účely. Preto sa pýtame: „Rieši to celkový problém plytvania potravinami?“ Nemyslíme si!
„Nezávadné potraviny sa stávajú dostupnými aj pre sociálne slabšie rodiny.“
Naši susedia Česi, Poliaci, či obyvatelia Rakúska môžu tento tovar predávať a to v špecializovaných obchodoch za zvýhodnenú cenu. Znamená to, že tieto nezávadné potraviny sa stávajú dostupnými aj pre sociálne slabšie rodiny a hlavne sa zmierni plytvanie prírodnými zdrojmi. V konečnom dôsledku kto z nás by si rád nekúpil niečo čo je lacnejšie, keď je to rovnako bezpečné?
Lukáš: „Mne, ako mladému človeku žijúcemu na Slovensku záleží na zlepšení úrovne kvality života v našej krajine, prečo niečo, čo je dobré a funguje v zahraničí, nemôže fungovať aj u nás?“
Barbora: „Úprimne, nevidím dôvod aby sa ,,len tak,, plytvalo bezpečnými a nezávadnými potravinami. Keďže na to existujú reálne riešenia, tak nechápem prečo tento návrh už raz plénum NR SR zamietlo. Niekedy si myslím, že v našej krajine sa neriešia reálne problémy.“
Samuel: „V minulosti som istý čas býval v ČR, v Brne. Tam som si po prvý krát všimol „levné potraviny“. Bola to sieť potravín, ktoré predávali tovar po dátume spotreby. V potravinách som pravidelne nakupoval a zistil som že v nich dokážem dosť ušetriť. Po návrate na Slovensko som si všimol že u nás podobný koncept neexistuje a postupne som prišiel na to, že problematika plytvania potravín na Slovensku nie je dostatočne vyriešená.“
A čo je ich cieľom?
Naším základným cieľom je samozrejme podporiť šírenie tejto myšlienky a dostať ju do povedomia ľudí. Pre niekoho je to veľký problém v malej krajine, no my môžeme s istotou povedať, že určite nie je neriešiteľný. Pevne veríme, že aj na Slovensku sa vieme spoločne posunúť o krok vpred! Nakoniec tak možno pomôžeš aj sebe.